Wonen in een Tiny house, 8 redenen waarom dit een goed idee is (voor vrouw met ADD)

wonen in een tiny house met add of adhd

Al jaren droom ik ervan… wonen in een Tiny House. Het lijkt me heerlijk om wakker te worden, uit het raam te kijken en alleen maar groen te zien en vogels te horen. Al jaren ben ik aan het minimaliseren, want wanneer weet ik nog niet, maar een Tiny House gaat er komen. Helaas maakt de regelgeving in Nederland het mensen nog moeilijk om in een Tiny House te wonen.

In dit artikel beschrijf ik waarom ik graag in een Tiny House wil wonen, en waarom (ik denk dat) dit voor mijn ADD-hoofd een goed idee is.

in een tiny house wonen met ADD

Waarom wonen in een Tiny House?

Als vrouw met ADD zijn een aantal dingen belangrijk voor mij: vrijheid, avontuur, zo veel mogelijk buiten leven, minimaliseren en lief zijn voor de aarde. Daarnaast zijn vriendschap/familie/verbinding en ervaringen belangrijke waarden voor mij. Ik vind het fijn om quality time te hebben met mensen, om werk te doen dat iets positiefs bijdraagt en om ervaringen op te doen in het leven.

40 uur per week op kantoor zitten, draagt weinig tot niets bij aan deze waarden, maar wanneer je een huis wilt kopen, moet je dit ongeveer 30 jaar doen, wil je dit huis ooit afbetalen. En dit doe je de 30 jaar van je leven waarin je jong, gezond en fit bent.

Wel of geen huis kopen?

Ik heb nooit zo goed begrepen waarom jonge mensen een zo hoog mogelijke hypotheek (lening) afsluiten om een huis te kopen. 30 jaar lang fulltime moeten werken om je huis af te kunnen betalen? Dit heeft mij nooit zo aangetrokken. ‘Maar dan bouw je iets op', is het argument van velen, ‘want huur gooi je weg'. Tja… Hypotheekrente gooi je ook weg, en daarnaast ook VvE, erfpacht, eigenwoningforfait, OZB en onderhoudskosten. Ook weet je niet wat je huis waard is op het moment dat je het wilt verkopen. Regelmatig verkopen mensen een huis met (veel) verlies.

Waarom ik als ADD'er geen huis wil kopen

Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom ik geen (groot) huis wil kopen.

  • Ik wil geen huwelijk met de bank (torenhoge schuld die ik in 30 (!) jaar moet afbetalen), vrijheid is belangrijk voor mij.
  • De meeste koopwoningen zijn (voor mij te) groot. Ik heb niet zoveel ruimte nodig.
  • Ik wil niet vastzitten aan de hoge kosten die komen kijken bij het bezitten van een huis (hypotheek, rente, VvE, erfpacht, belastingen, OZB, verzekering, onderhoudskosten, etc.).
  • Voor langere periode locatiegebonden zijn is voor mij geen goed idee (dan raakt mijn ADD-hoofd verveeld/ondergestimuleerd;)).
  • Ik steek mijn tijd, geld en energie liever in ervaringen dan in materiele zaken zoals een (groot) huis.
  • Iets opbouwen is goed, maar een veilige toekomst bestaat niet. Niemand weet wat de woningmarkt gaat doen. Daarnaast zijn er andere manieren om vermogen op te bouwen (beleggen, Bitcoin, passief inkomen opbouwen. Boekentips: Rijke pa, arme pa en Het miljonairsbrein ontrafeld (Secrets of the Millionair Mind), Harv Eker.
  • Ik woon in een heerlijk comfortabel huis nu, waar ik super dankbaar voor ben, maar dit huis maakt me wel een beetje lui.

Dit brengt mij meteen bij de eerste reden waarom ik graag in een Tiny House wil wonen; lagere (hypotheek)lasten.

wonen in een tiny house in de natuur

1. Wonen in een tiny House betekent minder lui zijn, meer leven

In Nederland – met name in de steden – leven we voornamelijk tussen betonnen muren. Zowel op kantoor als in huis zien we meer muren dan planten, en als we geluk hebben is de ventilatie in het gebouw goed en ademen we wat frisse lucht in. We hebben onze huizen zo comfortabel gemaakt, dat we er een beetje lui van worden. Ik generaliseer nu, maar dit is in ieder geval mijn ervaring. Na een dag werken plof ik op de bank, kijk ik Netflix en staat de verwarming om 20 graden.

De meeste Nederlandse tuinen hebben weinig met natuur te maken, maar zijn eerder een verlenging van de woonkamer. De helft van de Nederlandse tuinen zijn betegeld.

Onze huizen en tuinen hebben meestal comfort als doel, want na een lange werkdag willen we comfortabel zijn. Comfort is fijn, maar het is niet één van mijn belangrijkste waarden of doelen in het leven. Ik heb ervaren dat ik me veel gezonder, fitter en blijer voel, als ik iets minder comfortabel ben.

wonen in een tiny house stad weinig groen

I love… THE VANLIFE! ‘Tiny wonen' in een camperbusje

Een aantal keer verbleef ik in ‘soort van Tiny Houses', bijvoorbeeld als Wwoofer (vrijwilliger) in Nieuw Zeeland en Portugal. Ook heb ik een jaar lang rondgereisd in mijn eigen gebouwde camperbusje. Vaak moest ik zelf de open haard aanzetten (soms zelfs hout zoeken) voordat het lekker warm werd in huis. Of ik maakte een kruik voor in de camper, als het vroor buiten.

's Morgens is het heerlijk wakker worden met een kopje koffie, terwijl je de eerste zonnestralen van de dag op je huid voelt. Ik kon er intens van genieten om 's avonds te merken dat mijn lichaam weer heerlijk opwarmde bij het vuur, terwijl ik een boek las of een leuk gesprek voerde. Op dit soort momenten voel ik veel meer dat ik leef, dan wanneer ik in Nederland op de bank plof en de televisie aanzet.

wonen in een tiny house camper nieuw zeeland

2. Wonen in een Tiny House betekent meer in verbinding staan met de natuur

Door verstedelijking zijn we beetje bij beetje het contact met de natuur kwijtgeraakt. Onze maaltijden komen uit de supermarkt, en vaak weten we niet eens precies waar de producten die we consumeren vandaan komen. Als ik in mijn eigen tuin op blote voeten loop, kijken sommige mensen me raar aan. Terwijl het heel natuurlijk en hartstikke gezond is om op blote voeten te lopen. Schoenen moeten je voeten steun geven, maar maken we ons lichaam daar niet lui mee?

Ik wil meer buiten leven, om meer in contact te staan met de natuur en meer ruimte te hebben. Dit geeft me rust; perfect voor mijn ADD-hoofd. Daarnaast voel ik me gezonder en fitter als ik regelmatig frisse lucht inadem en lekker buiten ben. Dat kan natuurlijk ook in de stad, maar de lucht in de natuur is net iets schoner, en in plaats van auto's hoor je vogels en de wind die door de bomen waait.

Toen ik in Portugal woonde in een hele kleine Annex (mini woonkamer inclusief inimini keuken + mini slaapkamer), merkte ik dat ik eigenlijk altijd buiten was. Dit kwam natuurlijk ook omdat het weer een stuk beter is in Portugal. Ontbijten op je eigen terras, tussen de bomen, planten en vogels.. dat is voor mij ultiem genieten.

in een tiny house wonen annex Portugal

3. Wonen in een Tiny House betekent ook; lage kosten

Ik schrik soms als ik hoor wat mensen maandelijks kwijt zijn aan hun koopwoning. Zelfs wanneer een hypotheek is afbetaald, betaal je maandelijks honderden euro's. Dit kan beter, denk ik!

Wanneer in je in een Tiny House woont, zijn je maandelijkse lasten vaak veel lager dan wanneer je in een koopwoning woont. Dit brengt veel vrijheid met zich mee. Op die manier hoef je bijvoorbeeld niet tot je pensioen keihard te werken, maar kan je nu al beginnen met genieten.

Het liefst heb ik een groot deel van de kosten voor mijn Tiny House, en misschien zelfs de grond, zelf gespaard. Op deze manier hoef ik geen lening af te sluiten. Daarnaast zou het mooi zijn om (grotendeels) off the grid / zelfvoorzienend te zijn, d.m.v. zonnepanelen en een goed waterfiltersysteem. Het hele doel van het wonen in een Tiny House is immers, om mijn maandelijkse kosten zo laag mogelijk te houden en daarnaast de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, wat mij op het volgende punt brengt…

wonen in een tiny house portugal annex

4. Je hebt een minder grote impact op het milieu, als je in een Tiny House woont

Wanneer je in een Tiny House gaat wonen, ga je automatisch minimaliseren. Hierdoor verandert je koopgedrag. Je koopt geen dingen meer die je niet nodig hebt, want daar heb je geen plek voor. Ook hebben veel Tiny Houses zonnepanelen en wordt het regenwater vaak gefilterd tot drinkbaar water. Dit maakt de ecologische voetafdruk van een Tiny House veel kleiner.

Mijn koopgedrag is al enorm veranderd de afgelopen jaren. Ik koop bijvoorbeeld bijna al mijn kleding tweedehands, gebruik nauwelijks (chemische) verzorgingsproducten en ik koop geen onnodige spullen meer. Maar wanneer ik in een Tiny House ga wonen, moet ik nóg beter nadenken over of ik dat nieuwe (tweedehands) kledingstuk echt wel nodig heb.

wonen in een tiny house milieu vriendelijk ecologische voetafdruk laag

5. Wonen in een Tiny House is lekker overzichtelijk

Rommel is een grote vijand voor iemand met ADD. In een Tiny House kun je veel minder rommel maken. Je hebt minder spullen en minder plek. Het is veel makkelijker om de boel schoon en opgeruimd te houden. Daarnaast lijkt het me heerlijk overzichtelijk, en weet ik zeker dat ik minder vaak spullen kwijt zou raken in mijn Tiny House.

6. Tijd over om te reizen en het leven echt te ervaren

De afgelopen jaren leerde ik dat ik het leven ten volste wil ervaren, en iets positiefs wil bijdragen. In mijn jeugd was dit anders.

Ik ben opgegroeid met het idee dat het normaal is om hard te werken tot je pensioen. Toen mijn ADD-coach tegen me zei ‘misschien moet jij gewoon nooit meer fulltime gaan werken' keek ik haar aan met een hele vragende blik. ‘Nooit meer fulltime werken? Maar dat kan toch niet? Dat is toch niet oké?'. In de eerste 10 jaar van mijn volwassen leven was het stoer en interessant om altijd druk te zijn. ‘Hoe meer je werkt, hoe beter', was de gedachte. Het draait allemaal om carrière maken.

in een tiny house wonen minder rommel overzichtelijk

Een burn-out en ADD-diagnose verder…

Inmiddels, een burn-out en wat levenservaring verder, ben ik compleet omgeslagen. Waarom zou je keihard werken tot je pensioen (tenzij je je baan echt super leuk vindt en hier veel energie en betekenis uit haalt)? Mijn tante overleed toen ze net een week met pensioen was.

Iets positiefs bijdragen aan de samenleving, de community waar je je bevindt, aan de wereld… daar zeg ik volmondig ‘JA' tegen. Je hele leven fulltime werken in een betekenloze baan? Wegkwijnen op kantoor als accountmanager, marketingmanager of communicatie-adviseur, eindeloos vergaderen en nutteloos papierwerk? Niets voor mij.

Wanneer je woonlasten lager zijn, hoeft dit ook niet. Je hebt meer tijd (en vrijheid) om het leven echt te ervaren. Je kunt gaan reizen om andere plekken en culturen te ontdekken, tijd doorbrengen met vrienden/familie, jezelf blijven ontwikkelen, moestuinieren, creatief bezig zijn, vrijwilligersprojecten doen en noem maar op.

in een tiny house wonen meer tijd om te reizen en ervaren

7. Wonen met gelijkgestemden

Tiny Houses zijn al jaren in opkomst, en wanneer ik de verhalen lees van mensen die in een Tiny House wonen, word ik zo blij. Tiny House bewoners zijn over het algemeen allemaal mensen die hetzelfde in het leven staan als ik. Ze willen meer in de natuur leven, meer vrijheid en ruimte ervaren, reizen, zichzelf creatief ontwikkelen en bijdragen aan een betere wereld.

Ik vind het heerlijk om omringd te zijn met mensen die zo in het leven staan. In plaats van gesprekken te voeren over de drukke supermarkt, de vervelende mensen op straat, het kopen van een nieuwe televisie, die fantastische Netflix serie, de drukke tram, het nieuws van gisteren, die vervelende collega en de nieuwe uitbouw, wil ik praten over de tuin, de bloemen, de beitjes, de wereld, reisverhalen… Niet voor iedereen weggelegd, maar ik word er blij van.

Ik hoop dan ook ooit in een leuke community te wonen.

8. Het ultieme doel is vrijheid; financieel- en locatie-onafhankelijk zijn

Vrijheid is mijn ultieme doel, als ik denk aan het wonen in een Tiny House. Ten eerste financiele vrijheid, dankzij lagere maandlasten (waardoor je meer kunt investeren/sparen/beleggen). Maar ook vrijheid om van woonplek te veranderen. Wanneer je een huis koopt, heb je meestal wel het doel om hier voor een langere periode te gaan wonen. Wanneer je geluk hebt verkoop je je huis met winst en kun je een ander huis kopen, maar wanneer je pech hebt verkoop je je huis met verlies, of raak je je huis helemaal niet kwijt.

Als vrouw met ADD raak ik bijna in paniek bij het idee dat ik de komende 10 jaar moet ‘vastleggen' (qua wonen en werken). Als ik vrij ben, kan ik doen wat ik leuk vind (zowel als ondernemer als in mijn vrije tijd), af en toe deelnemen aan vrijwilligersprojecten, misschien zelf wel een mooie stichting oprichten, mezelf verder ontwikkelen, veel tijd doorbrengen met familie en vrienden, gezond en fit blijven, veel yoga doen, andere mensen inspireren, nieuwe dingen ontdekken, reizen en gewoon genieten van het leven. In de natuur, in plaats van tussen betonnen muren 🙂

Wil jij ook in een Tiny House wonen?

In dit artikel heb ik verteld waarom ik ooit in een Tiny House (of iets vergelijkbaars) ga wonen. Wat zijn jouw dromen voor de toekomst? Wil jij ook ooit Tiny gaan, of vind je het juist wel fijn, hoe je nu woont en werkt? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven