Succesvolle ondernemers met ADHD – David Kellerman

Succesvolle ondernemers met ADHD David Kellerman

Voor de serie ‘succesvolle ondernemers met AD(H)D' ging ik op zoek naar inspirerende verhalen van ondernemers die een label hebben, zoals David Kellerman. David is social entrepreneur en change maker en heeft ADHD. Als één van de 20 meest veelbelovende ondernemers in Europa, staat David vermeld in de ‘Forbes 30 under 30'. Dankzij dagelijkse rituelen, het veranderen van zijn beperkende overtuigingen en het ontwikkelen van focus is hij ver gekomen. Met één van zijn ondernemingen wil hij graag delen wat hij heeft geleerd, en ook hier geeft hij tips. Voor dit artikel beantwoordde David vragen over zijn ADHD en over het ondernemerschap met ADHD.

Wanneer ben je gediagnosticeerd met ADHD?

Aan het begin van mijn studententijd toen ik net 20 jaar oud was ik er klaar mee om continue te horen: “Je bent chaotisch.. Waarom vergeet je zoveel.. Wat ben je irritant en druk”. Dit had ik mijn hele leven al gehoord in meerdere vormen van verschillende mensen. Ik dacht namelijk dat het hoorde bij mij als persoon, dat het onderdeel was van mijn identiteit. Toch voelde ik van me van binnen heel anders, alsof er een soort waas van chaos over mij heen hing waarvan mensen dachten dat ik dat was. Toen realiseerde ik me dat ik het vooral was gaan denken dat ik chaotisch was, omdat iedereen dat tegen mij zei.

Terwijl ik me eigenlijk een heel ander persoon voelde, dan hoe mensen naar mij keken. Het leek wel alsof er een waas over mij heen hing waarvan mensen dachten dat het bij mij hoorde, terwijl ik aan de binnenkant voelde wie ik echt was. 

Toen ben ik online eens gaan zoeken en typte ik in “ik raak mijn sleutels vaak kwijt” en het eerste zoekresultaat was “Heb jij adhd?”. Toen ik het lijstje verder oplas en zag “je bent snel afgeleid in een gesprek”, “je wordt vaak als irritant gezien”, “je komt vaak te laat” was het check … check … check … that’s me. En then the penny dropped. Ik heb ADHD 😃

Toen heb ik een traject bij de psycholoog en psychiater doorlopen en is er op mijn 20e ook officieel vastgesteld dat ik ADHD heb.

Het voelde bijna alsof ik een prijs had gewonnen, omdat ik eindelijk iets had om naar te kunnen wijzen buiten mezelf. Iets om mee aan de slag te gaan. 

David Kellerman GetFocused Frank About Tea

Hoe heeft de ADHD jou eventueel belemmerd in jouw studie/carrière/werkleven? 

Oef, op de middelbare school en universiteit veel. Ik was relatief slim, maar kon niet focussen, dus dat betekent dat ik geen onvoldoendes haalde, maar zeker ook geen hoge cijfers. Hierdoor vond ik mezelf altijd gemiddeld en ik had altijd het gevoel, het maakt niet uit hoeveel ik er aan doe, ik blijf altijd ‘gemiddeld’. 

Praktisch kwam het vooral terug dat wanneer ik een hele lap tekst las, aan het einde dacht, wat heb ik eigenlijk gelezen?! Ik kon het gewoon niet goed opslaan. Het verdween gewoon als lucht uit mijn hoofd. Ook het schrijven van papers en scripties was een nachtmerrie, omdat ik geen idee had hoe een structuur werkte. Dit betekende dat ik ‘trucjes’ begon te kopiëren, in plaats van dat ik bezig was met het schrijven van een goede paper. 

Ik begon rond die tijd wel te experimenteren met Ritalin en Aderol, maar dat gaf me eerder het gevoel dat ik op een feestje stond en voor mij was het enkel het ‘maskeren’ van mijn symptomen i.p.v. het oplossen ervan. 

Hoe gaat dit nu, en hoe heb je dit kunnen ombuigen? 

Het gaat nu eigenlijk heel erg goed, ik kan bijna zeggen dat ik een manier heb ontdekt voor mezelf waardoor 80% van al mijn ADHD-symptomen zijn verdwenen of minder zijn geworden. De 3 grootste dingen die ik heb veranderd zijn voor mij de volgende: 

  1. Voeding, hiermee bedoel ik niet enkel het weghalen van e-nummers en suiker, maar echt onderzoeken welke voedselgroepen mijn ADHD verergeren of juist beter maken. Gluten was de grootste game changer voor mij 
  2. Positieve habits en focus trucjes, ik ben begonnen met elke dag 1 minuut te mediteren 4 weken achter elkaar, niet langer, niet korter, want ik wilde mijn hersenen ‘tricken’ om niet na te gaan denken of ik wel of niet wilde mediteren. Na die 4 weken ben ik het elke week met een minuut gaan verhogen. Hierdoor mediteer ik nu dagelijks 15 minuten en dat geeft me heel veel rust en ook focus terwijl ik creatief blijf. Daarnaast ben ik gaan kijken naar wanneer ik mijn focus verloor. Ik ben toen veel over de neurobiologie van mijn hersenen gaan lezen, en dan vooral over wanneer en hoe ik in hyperfocus kom, dus het moment dat ik uren achter elkaar over iets kon lezen, zonder afleiding, vooral als ik dingen aan het ontwerpen was. En daar kwam het concept van ‘open loops’ heel veel terug. Dat houdt simpelweg in dat wanneer er een gedachte in je hoofd komt (dit kan een taak of iets randoms zijn) dat je afleidt, je dit wegschrijft ipv dat het continue je aandacht blijft trekken. 
  3. Accountability buddy, dit heeft geholpen om het ‘shiny diamond-syndroom’ te voorkomen (zelf verzonnen). Voorheen was er altijd een mooier diamantje, alsin er was altijd een leukere activiteit of een project die ik kon gaan uitvoeren of achteraan kon gaan, waardoor ik mijn huidige project niet af hoefde te maken en me minder schuldig hoefde te voelen. Het resultaat was dat ik een kerkhof had van halve diamantjes en projecten. Doordat ik nu wekelijks incheck met een accountability buddy, heb ik iemand die mij scherp houdt op mijn eigen doelen en afspraken. Hierdoor liggen er bijna geen dode diamantjes meer op het kerkhof. 

Dit en nog een hele hoop aan trucjes, habits en systemen hebben me geholpen om de 3 bedrijven op te zetten die ik momenteel heb. 

succesvol ondernemen met ADHD David Kellerman

Wat doe je precies (kun je iets vertellen over je bedrijven)? 

Het belangrijkste waar ik me nu op focus is het opzetten van een programma en community voor millennials met ADHD, die ik wil helpen en wil inspireren om hun passie achterna te gaan. Want ik geloof dat ADHD’ers te creatief en te missiegedreven zijn om vast te blijven zitten in een plek die hun niet inspireert. Ik wil ze juist aanzetten om hun passie te achtervolgen en daarmee hopende dat ze de wereld een klein stukje beter gaan maken. 

Concreet, heb ik het programma ‘Get Focused' opgezet waarbij ik millennials met ADHD leer te snappen dat hun ADHD ook een superkracht kan zijn, en hen alles wil leren over voeding, habits en focus, zodat ze leren genieten van de leuke kanten van ADHD en niet meer worden lastig gevallen door de vervelende kanten van ADHD. Voor de millennials met ADHD, die daarna een eigen bedrijf op willen zetten, bied ik een vervolgprogramma aan over hoe je producten maakt die mensen willen hebben, klanten vindt en dit vervolgens naar de markt brengt. 

Want ja, daar is ook een methode voor. En dat was key voor mij om te begrijpen, als ADHD’er heb je geen ‘mentaal model voor orde’, maar er bestaan wel modellen om orde te scheppen, je moet ze alleen vinden en je eigen maken, that’s it 😃 

Daarnaast ben ik ook bezig om het e-commerce gedeelte van mijn bedrijf Frank about tea te groeien, wat ik samen met mijn vriendin in 2016 ben gestart. Ons bedrijf lijkt veel op Tony Chocolonely, en we zijn net als hen gestart niet perse uit een liefde voor thee maar uit een liefde voor verandering. 

Waarom past ondernemen zo goed bij jou (als je kijkt naar de kenmerken van ADHD)? 

Hmm, eigenlijk alle dingen die me dwars zaten in loondienst of op de universiteit, komen juist goed van pas tijdens ondernemerschap, maar met name de volgende 3:

  1. Creatief denken. Ik heb een oog voor design, ik geef bijv mijn vriendin stijladvies en heb geen idee waar dit vandaan komt. Ook ontwerp ik gedeeltelijk onze website en verpakkingen. 
  2. Recht op kunnen staan als het chaotisch wordt. Omdat wij ADHD’ers vaak als chaotisch worden bestempeld, en stiekem ook wat orde kunnen gebruiken in het hoofd, betekent het ook dat je ook niet omvalt wanneer het om je heen chaotisch is, ik heb geleerd dat ik daar juist heel goed in ben. Het moment dat er ergens een crisis ontstaat wordt ik juist heel kalm en krijg ik juist een helder overzicht. 
  3. Snel een oplossing kunnen zien wanneer er een aantal problemen opkomen. Omdat er veel is misgegaan in mijn leven, moest ik altijd klaar staan met een oplossing, tijdens ondernemerschap rol je van het ene probleem naar het andere probleem en daar oplossingsgericht in zijn helpt enorm. 
David Kellerman succesvol ondernemen met ADHD

Welke positieve invloed hebben jouw ADHD kenmerken op jouw bedrijf? 

Ik zag vooral in het begin van Frank about tea snel in dat we onze thee aan kantoren moesten verkopen. Ik ben toen als een razende een hele sales machine gaan opzetten. Terwijl ik on the side flyers, de verpakking en de website aan het ontwikkelen was. Omdat ik zoveel energie had, vond ik het niet vervelend om lange uren te maken en veel te werken. Nu ik iets ouder ben, ben ik wel veel meer bezig om die stroom aan energie wat beter te managen en toe te passen, maar heb ik nog steeds een heel fijn creatief oog, kan ik heel makkelijk verbinden met mensen en als het lastig wordt ben ik degene die vaak wel het hoofd boven water houdt en de rest juist rustig kan houden (omgekeerde wereld, right?). 

Ben je blij dat je de stap hebt genomen naar ondernemen? Waarom wel/niet? 

Ja, ondernemen is niet makkelijk, don’t get me wrong. Je bent verantwoordelijk voor je eigen inkomen, als je ziek bent, en je bent niet verzekerd, ben je de dupe, en datgene waarin je onderneemt hoeft niet te slagen. Maar de vrijheid, de ruimte om iets te kunnen creëren wat je in je hoofd bedenkt, en dan zien dat mensen dat leuk vinden en het ook echt willen kopen is fantastisch. Daarnaast niemand die jou vertelt wat je moet doen, en je eigen werkomgeving en tijden creëren zodat ze voor je werken en tegen je werken, wegen voor mij op tegen alle nadelen. 

Heb je een tip voor andere mensen met AD(H)D?

Ja, probeer voor jezelf uit te zoeken welke voeding invloed heeft op je focus of juist niet. Dit kan je redelijk snel testen door te kijken wanneer je moe wordt na het eten van bepaalde voeding. Eten moet energie geven en het moet geen energie kosten. Oeh, en zorg dat je een accountability buddy hebt waar je wekelijks je doelen mee kan doornemen. 

Wil je nog iets anders vertellen?  

Ja, ADHD is geen ziekte, het is geen afwijking, je bent ook niet ADHD, schaam je er dus ook niet voor, ondanks wat er tegen je is verteld. Het moment dat je alles wat negatief was, gaat spiegelen, ga je opeens zien dat ADHD eigenlijk heel veel positieve en handige kanten hebt die je onderscheiden van veel andere mensen en jou juist speciaal maken.  

Dit was het inspirerende verhaal van David Kellerman, ondernemer met ADHD

Het is wel duidelijk dat David heeft bewezen dat ondernemen & AD(H)D heel goed samen kunnen gaan. David maakte van zijn zwakte een kracht, en is nu één van de 30 meest veelbelovende ondernemers van Europa.

Wil jij op de hoogte blijven of meer weten?

Bekijk de websites van Frank About Tea.

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven