Spiritualiteit ontwikkelen als hulpmiddel bij ADHD, stress, depressie en andere moderne ongemakken

Spiritualiteit en depressie

Wat kan spiritualiteit betekenen bij moderne kwalen zoals stress, ADHD, depressie en eenzaamheid? In dit artikel vind je informatie over spiritualiteit en deel ik mijn ervaring.

Nadat ik burn-out raakte en gediagnosticeerd werd met ADHD, kwam ik voor het eerst bewust in contact met spiritualiteit. Vooral tijdens mijn reizen naar Nieuw-Zeeland, Portugal en kortgeleden Brazilië, werd ik regelmatig ondergedompeld in spirituele praktijken. Ik voel me nog steeds een spirituele dummie, maar inmiddels heb ik mijn ervaring en band met ‘spirit' uitgebreid van meditatie en yoga tot cacao ceremonies, wierrook, hekserij, yoni eggs en meer.

Het geeft me bewustzijn, houvast, verbinding en steeds meer innerlijke rust.

Maar wat is spiritualiteit eigenlijk, en wat kunnen we ermee?

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is een veelomvattend begrip en kent vele definities. Van oorsprong verwijst spiritualiteit naar een religieus proces met als doel om ‘de oorspronkelijke vorm van de mens te herstellen'. Tegenwoordig is spiritualiteit niet per definitie gekoppeld aan (een) religie. Moderne spirituele gebruiken verwijzen vaak naar subjectieve ervaringen, heilige dimensies en de diepste waarden en betekenissen vanuit waar mensen leven. Het gaat ook over het geloof dat er meer is dan het fysieke ‘zelf', dat wat mensen op zintuigelijk, mentaal en fysiek niveau ervaren. Spiritualiteit gaat er daarnaast vanuit dat alles uit energie bestaat, en leert je hoe je invloed kunt uitoefenen op deze energie. Spiritualiteit gaat ervan uit dat alles met elkaar verbonden is en dat de dood zoals wij die kennen, niet ‘het einde' is.

Hoe mijn spirituele proces begon…

De meesten van ons zijn niet opgegroeid met spiritualiteit. Daarom was ik verbaasd toen ik in 2013 met een burn-out bij de huisarts kwam en hij mij het advies gaf om een Mindfulness training te gaan volgen. Mediteren vond ik zweverig en toen ik het boek ‘De Kracht van Nu' van Eckhart Tolle voor het eerst las begreep ik totaal niets van de concepten. ‘Hoe kan leven in het nu en geklets over God mij helpen?', dacht ik. ‘Ik leef toch in het nu? Hoe kun je nu ergens ander leven dan in het nu'. Little did I know…

Toch voelde ik als kind al dat er meer is dan wat wij met onze zintuigen waarnemen. Maar omdat ik ben opgegroeid in een rationale omgeving, heb ik dit nooit besproken en onderzocht.

Inmiddels ben ik ruim 7 jaar verder en is spiritualiteit een vast onderdeel geworden van mijn leven. Nog steeds voel ik weerstand bij het woord God en krijg ik regelmatig de kriebels als ik iets nieuws hoor wat ik niet gewend ben en ‘zweverig' klinkt. Maar ik snap nu waar de weerstand vandaan komt, en ik sta open voor alles wat mij kan helpen. En om maar helemaal ‘spiritueel uit de kast te komen': ik raadpleeg sinds kort regelmatig mijn orakelkaarten, doe een tarotlegging en brand Palo Santo. Daar had ik een paar jaar geleden nog heel hard om gelachen (erg he, die oordelen die we bewust of onbewust hebben?).

spiritualiteit ontwikkelen palo santo

Spiritualiteit voelt voor mij als een warme deken. Het brengt me in contact met mezelf, mijn hart, mijn intuïtie. Het geeft bewustzijn, energie, voldoening, wijsheid en het verlicht pijn als dat nodig is. Of: het schijnt licht op mijn schaduwen, de stukken van mezelf waar ik nog aan mag werken. Van nature ben ik leergierig en altijd bezig met persoonlijke ontwikkeling. Spiritualiteit is een oneindige oefening waarbinnen je heel veel verschillende kanten op kunt.

Het allerfijnste aan het beoefenen van spiritualiteit vind ik dat je steeds meer inzicht krijgt in jezelf, daarmee steeds authentieker gaat leven en je gelukkiger en innerlijk rustiger gaat voelen.

Spiritualiteit is, in essentie, de zoektocht naar wie jij werkelijk bent.

cursus spiritualiteit

Mijn ‘definitie' van spiritualiteit

Als je op zoek gaat naar dé definitie van spiritualiteit raak je verdwaald. Daarom geloof ik dat we allemaal onze eigen definitie mogen hebben en onze eigen waarden kunnen toekennen aan dit begrip.

Zelf ervaar ik spiritualiteit dus als een proces dat je steeds dichter brengt bij jezelf, bij je essentie (die we waarschijnlijk in dit leven nooit volledig vinden). Spiritualiteit beoefenen zorgt voor innerlijke rust, persoonlijke groei en het verbreedt je blik. Niet alleen creëer je meer bewustzijn, maar ook brengt spiritualiteit je inzichten en zorgt het voor verbinding.

Waar wij in het westen veel waarde hechten aan de wetenschap, gaat het bij spiritualiteit in mijn ervaring meer om ‘het ervaren‘. Het laat je ervaren dat er meer is dan wat je leert op school, wat er in de kranten staat en wat je direct waarneemt met je zintuigen. Maar voor mij gaat spiritualiteit ook over leven vanuit intentie, compassie, empathie, verbondenheid, verwondering, mysterie, dankbaarheid en betekenis. Je kunt met spiritualiteit een steeds fijnere versie van jezelf worden door je essentie te achterhalen en daarmee te streven naar het creëren van een fijnere wereld voor jezelf en alles om je heen.

Ik kan het niet anders uitdrukken: het was mijn redding!

Als Wandering Mind met ADD heb me altijd anders en onrustig gevoeld. De mensen om mij heen begrepen me als kind al niet zo goed en naarmate ik opgroeide werd dit steeds duidelijker. Ik voelde van alles, vertrouwde ook op dat gevoel (of mijn intuïtie), maar ik kon vaak niet zo goed uitleggen wat er dan gebeurde. In de moderne samenleving is het niet ongebruikelijk dat intuïtie wordt weggewimpeld als ‘raar' of ‘onlogisch', en daarmee ging ik steeds meer twijfelen aan mezelf. Ik probeerde me te conformeren en ging steeds meer wenselijk gedrag vertonen. Hierdoor raakte ik, zoals velen, steeds verder verwijderd van mezelf.

Na een jaar ADD-therapie vertrok ik in 2016 naar Nieuw-Zeeland waar ik verbleef in spirituele retraite centra zoals een Boeddhistisch centrum en andere bijzondere plekken. Als je je eenmaal openstelt voor spiritualiteit komen er steeds meer mensen en situaties op je pad waar je van kunt leren, is mijn ervaring. Mijn proces is niet meer opgehouden en ik weet niet waar ik nu was geweest zonder dit stukje ‘zweverigheid' in mijn leven.

Spiritualiteit voor Wandering Minds

Zeker wanneer je een Wandering Mind hebt en last hebt van bijvoorbeeld piekeren, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, depressie en vermoeidheid, kan spiritualiteit dus uitkomst bieden.

Spiritualiteit vergroot je bewustzijn, leert je dat alles uit energie bestaat, en wat je daarmee kunt doen. Als je je bewust bent van jezelf, je patronen, gedachten, gevoelens, wensen en verlangens, kun je daarmee aan de slag. Wanneer je meer kennis hebt over energie en gaat ervaren wat je hiermee kunt doen, word je gezonder, rustiger, sterker en krijg je steeds meer grip op je leven, je emoties en je innerlijke wereld.

Spiritualiteit biedt ondersteuning bij het omgaan met de ongemakken die we ervaren in het leven; stress, angst, pijn, verdriet, onzekerheid, depressie, eenzaamheid, verveling, ziekte, gebrek aan zingeving en noem maar op. Spiritualiteit leert je daarnaast om in het moment te leven en om balans te vinden op verschillende manieren. Het biedt hoop, optimisme, verbinding en gemeenschap.

En het fijne is: je mag spiritualiteit helemaal op je eigen manier invullen. Het is niet nodig om jezelf op te sluiten in een klooster of andere gebaande paden te volgen. Het is een ontdekkingstocht; doe vooral wat bij jou past.

Spiritueel bewustzijn ontwikkelen

Energie leren begrijpen voor meer grip op je leven

Wat voor mijn Wandering Mind op dit moment het meest waardevol is, is het leren over- en begrijpen van energie. Alles bestaat uit energie (inclusief wijzelf) en is daarmee met elkaar verbonden, dit is wetenschappelijk aangetoond. Maar de meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat de wereld alleen bestaat uit dat wat wij kunnen waarnemen met onze zintuigen. In de afgelopen jaren leerde ik dat alles wat we doen, zeggen, voelen en ervaren invloed heeft op de energie. Muziek, gesprekken, onze gedachten, geuren, fysieke objecten om ons heen, emoties; alles heeft invloed op ons en op de dingen om ons heen. Energie is onzichtbaar, en daarom begrijpen we het niet zo goed. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat het geen invloed op ons heeft. Wanneer we dit beter leren begrijpen en ermee aan de slag gaan, kunnen we er grip op krijgen.

Everything is energy and that's all there is to it. Match the frequency of the reality you want, and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.

– Albert Einstein

Dat het voor mij belangrijk is om met (mijn) energie om te gaan wist ik als kind al. Wanneer ik het klaslokaal inliep, of een ruimte waarin mensen ruzie maakten, raakte ik meteen van slag, zelfs als een ruzie niets met mij te maken had. Als een klasgenootje buikpijn had, voelde ik ook pijn in mijn buik. In een restaurant moest ik in het hoekje zitten, met overzicht over de ruimte, anders voelde ik me heel ongemakkelijk. Ook vertelde ik mijn moeder als klein meisje al dat mijn bed in een bepaalde hoek van de kamer moest staan en dat mijn computer niet in de slaapkamer moest staan, omdat ik anders niet kon slapen. Een rationele verklaring was hier niet voor en waarom dit zo belangrijk voor mij was kon ik niet uitleggen. Het was een gevoel. Een gevoel is niks meer dan een gevoel en op zich niet zo belangrijk, leerde ik.

Zolang ik me kan herinneren raak ik overprikkeld in drukke supermarkten, op verjaardagen en op andere drukke plekken. Als mijn huis rommelig is, of ik te veel tijd doorbreng met iemand die op dat moment geen lekkere vibe heeft, raak ik van slag. Als ik daarentegen tijd doorbreng in de natuur of met fijne mensen waarbij ik me geborgen en veilig voel om mezelf te zijn, laad ik helemaal op.

Nu ik het principe van energie steeds beter leer begrijpen, krijg ik er steeds meer grip op. Dit is één van de belangrijkste dingen die spiritualiteit mij brengt op dit moment.

Spiritueel ontwikkelen en depressie

De wetenschap over spiritualiteit

Hoewel spiritualiteit ver lijkt af te staan van de wetenschap, wordt er steeds meer onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar de invloed van spiritualiteit op ons welzijn. Denk aan onderzoeken naar de effecten van meditatie, mindfulness en dankbaarheid op ons brein en alles wat bekend is over de flow staat. Ik ben ervan overtuigd dat spiritualiteit en wetenschap in de toekomst steeds meer hand in hand zullen gaan.

Spiritualiteit ontwikkelen

“Leuk, al dat geklets over energie en spiritualiteit', denk je misschien, ‘maar wat kan ik ermee?'.

Je kunt op heel veel verschillende manieren spiritualiteit ontwikkelen. Voor zover ik weet zijn er geen regels en kun je zelf bepalen wat voor jou werkt. Spiritualiteit kan een heel praktisch karakter hebben. Denk aan het schrijven in je dagboek, het maken van een boswandeling, mediteren of het lezen van een inspirerend boek over spiritualiteit.

Spiritualiteit voor beginners: een open houding

Als je pas net in contact bent gekomen met spiritualiteit is een open houding hebben belangrijk. Je zult dingen gaan ervaren, lezen en uitproberen die (ver) buiten je comfortzone liggen. Misschien heb je bepaalde oordelen en komt je ratio regelmatig om de hoek kijken. Wat ik zelf probeer, is om altijd een open houding te hebben wanneer ik met iets nieuws in contact kom. Probeer dingen uit, laat oordelen los en kijk wat voor jou werkt. Dat is voor mij de beste ‘strategie' geweest. Houd het ook vooral licht en luchtig: je ongemakkelijk voelen en lachen mag, sterker nog; lachen is essentieel! Volg je gevoel & laat oordelen los.

Spiritualiteit ontwikkelen bij ADHD en depressie: de mogelijkheden en voorbeelden

Als je een dummie bent op het gebied van spiritualiteit, ben je vast benieuwd wat de mogelijkheden zijn om jezelf spiritueel te ontwikkelen. Misschien zoek je wel voorbeelden van spiritualiteit. De mogelijkheden zijn oneindig en binnenkort zal ik een blog schrijven over welke ‘vormen van spiritualiteit' voor mij goed werken. Hier alvast een (onsamenhangend, chaotisch ‘ADHD') lijstje van de dingen die direct in mij opkomen:

 • Yoga, tai chi, chi kung (lichaamswerk, energiewerk)
 • Jezelf aarden
 • Meditatie en Mindfulness
 • Astrologie
 • Edelstenen
 • Reiki, energiewerk
 • Het leren leven in het nu
 • Sjamanisme, plantmedicijnen
 • Ademhalingsoefeningen (lees hier ons blog over mijn ontmoeting met Wim Hof)
 • Magie, hekserij, rituelen
 • Ceremonies (cacao, vrouwencirkels)
 • Sound healing, klankschalen, muziektherapie
 • Verbinding zoeken met de natuur (wandelen, op blote voete lopen, bomen knuffelen :P)
 • Affirmaties en mantra's
 • Dankbaarheid beoefenen
 • Lezen over spiritualiteit
 • Orakel- en tarotkaarten raadplegen
 • Ayurveda
 • Vul maar in…
depressie burn-out en spiritualiteit ontwikkelen

Wat betekent spiritualiteit voor jou?

Leuk dat je tot het einde bent blijven lezen! Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met spiritualiteit. Heb of had jij last van depressie, burn-out, ADHD, stress, onzekerheid of andere moderne ongemakken? Hoe helpt spiritualiteit jou hierbij? Deel het met ons in de reacties!

Dit artikel bevat gesponsorde content. Wanneer je een product koopt via een link, ontvangen wij een commissie en daarmee steun je Wandering Minds: super bedankt daarvoor! Dit maakt het mogelijk voor ons om aan onze missie te blijven werken: content te ontwikkelen die Wandering Minds helpt zich beter te voelen en het beter te doen. Natuurlijk promoten wij alleen producten waar we achter staan en betaal jij niets extra’s. Regelmatig mogen wij korting geven: houd de website en socials in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven