Hooggevoelige ondernemer: Kim Verhooren & spiegelcoaching met honden

hooggevoelige ondernemer spiegelcoach met honden

Voor de serie ‘succesvolle ondernemers met een Wandering Mind' ging ik op zoek naar inspirerende verhalen van ondernemers die ADD/ADHD hebben of hooggevoelig zijn. Eén van deze ondernemers is Kim Verhooren. Kim is een hooggevoelige ondernemer. Met Woef & Coach helpt zij als spiegelcoach met honden mensen om direct bij hun gevoel te komen, met als doel om onbewust gedrag om te zetten in bewust gedrag.

Ben je nieuwsgierig? Lees snel verder voor het verhaal van Kim.

Toen ik nog niet wist dat ik hooggevoelig was…

Mijn naam is Kim Verhooren. In 2009 studeerde ik af als Tolk Nederlandse Gebarentaal aan de HU in Utrecht. De studie-omgeving was heel fijn: kleinschalig, leuke medestudenten, het huiskamergevoel. Toch was er iets waardoor ik me structureel niet op mijn gemak voelde. 

Na het behalen van mijn diploma ging ik aan het werk als tolk en merkte dat ik mijn klanten goed aanvoelde. Ik merkte echter ook dat dat niet alleen maar een voordeel was. Tolkte ik bijvoorbeeld tijdens een gesprek in het ziekenhuis waar mijn klant erg tegenop zag, dan ging ik met hoofdpijn of buikpijn naar huis. 

Ik liep mezelf voorbij

In 2012 ging het spreekwoordelijke lampje uit. Het werk vond ik heel fijn, maar langzaamaan begon ik me te realiseren dat ik zowel in mijn werk als ook privé mezelf al jaren enorm voorbij liep. Altijd iedereen tevreden houden, alle balletjes hooghouden, mezelf daarbij volledig uit het oog verliezend. 

“Ben jij misschien een HSP'tje?”

Op een avond ging ik naar dansles. Tijdens die les bezeerde iemand zijn enkel, en het was duidelijk dat dit flink zeer deed. Mijn reactie: buikpijn, hoofdpijn, misselijk en onbedaarlijk huilen. Alles kwam los. Het leek wel alsof ik er meer last van had dan degene die zich bezeerd had. Later die avond kwam hij naast me zitten en vroeg heel lief ‘Ben jij soms een hsp’tje?’ 

Ik wist wel dat ik gevoelig was, dat was me ook als kind al meermaals duidelijk gemaakt. Dat er een officiële term voor was, dat wist ik toen nog niet. 

hooggevoelige ondernemer spiegel coach met honden

Hooggevoeligheid begrijpen en accepteren

Vanaf die dag is het proces van begrijpen en accepteren begonnen, iets wat ik iedereen kan aanraden. Niet altijd makkelijk, wel enorm waardevol. Mijn werk als tolk gaat me veel beter af sinds ik me er bewust van ben welke gevoelens van mij zijn en welke van mijn klant. Ik leer hoe ik mijn grenzen bewaak, en hoe ik deze duidelijk kan aangeven naar mijn omgeving toe. Ik leer wie IK ben zonder de invloeden van anderen, hoe ik mijn eigen hart kan volgen.

Woef & Coach: spiegelcoaching met honden

Dat laatste heeft ertoe geleid dat ik in 2018 een opleiding ben gaan volgens in ‘spiegelcoaching met honden’. Een jaar later was Woef & Coach een feit, en geef ik coachingssessies samen met mijn hond, of met de hond van de klant. 

Door de samenwerking met een dier zie je dat de klant vrijwel direct bij zijn gevoel komt, iets wat in het dagelijks leven toch vaak lastig blijkt door alles wat er om ons heen gebeurt. Onbewust gedrag word op een zachte en toegankelijke manier van coachen omgezet in bewust gedrag, en een eerste stap naar verandering is daarmee gezet. 

Woef en Coach hooggevoelige ondernemer

Hooggevoeligheid als kracht

In mijn rol als coach kan ik mijn hooggevoeligheid inzetten als kracht. Ik kan gerichte vragen stellen, inspelen op emoties die aan de oppervlakte komen, begrip tonen wanneer dat nodig is. Dit alles om ervoor te zorgen dat de klant vooruit kan met zijn hulpvraag, lichter naar huis gaat dan hij binnenkwam. Doordat ik samen met de klant die gevoelens en aangeleerde patronen om kan zetten in iets moois, kan ik het zelf ook makkelijker loslaten. Ik zie duidelijker de grens tussen wat van mij is en wat van de klant, en daardoor leer ik bij elke sessie ook weer iets over mezelf.

De uitdagingen van een Wandering Mind

‘Wandering Mind’ staat voor mij voor de constante wissel in mijn hoofd tussen ‘ik’ en ‘de ander’. Intunen op andermans gevoelens en daarop inspelen kan een voordeel zijn, want voelt de ander zich fijn, dan voel ik me ook fijn. Mijn uitdaging is dat ik mezelf daarbij nogal snel uit het oog verlies, zoals al eerder is gebleken. De kunst is om dan even stil te staan bij wat ik voel, en nagaan of dat mijn eigen emoties zijn of die van een ander.

hsp ondernemer coaching met honden

De connectie met de natuur herstellen

Ik denk dat veel mensen tegenwoordig de connectie met de natuur kwijt zijn, en daarmee helaas ook vaak de connectie met zichzelf. Ik hoop dat ik door mijn manier van coaching een steentje kan bijdragen om die connectie in ere te herstellen, mensen opnieuw in hun kracht te laten staan. Want als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren, dan is dat het volgende:

Zorg ervoor dat je in je kracht staat. Dat je dicht bij jezelf blijft en je hart volgt. Dat je je grenzen aangeeft en gaat ontdekken waar je blij van wordt. Durf je die stap te nemen, dan is dat een magisch gevoel dat ik iedereen van harte gun.

hsp ondernemer Kim Verhooren coach

Dit was het mooie verhaal van Kim

Kim laat zien dat je als ‘HSP'tje' misschien tegen wat uitdagingen aanloopt, maar dat het heel goed mogeljik is om in je kracht te staan als HSP en om een prachtig bedrijf neer te zetten. Met Woef & Coach kan zij nu anderen helpen om in hun kracht te komen, hun hart te volgen, grenzen aan te geven en te ontdekken waar ze blij van worden.

Heb jij vragen voor Kim of wil je meer weten? Reageer onder dit bericht of bekijk de website van Woef & Coach. Volg Kim en Woef & Coach ook op Instagram.

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven