Gastblog van Amsha, thuis werken in coronatijd

Ervaringsverhaal ADHD Amsha chaos

In dit gastblog beschrijft Amsha – één van de leden van de Wandering Minds Community – haar dag. Thuis werken in coronatijd, hoe is dat voor iemand met een uniek brein?

Haar verhaal was voor mij heel herkenbaar. Ik had het bijna geschreven kunnen hebben, voordat ik de diagnose en behandeling voor ADD kreeg. Vele anderen in de community herkenden haar verhaal, en daarom vroeg ik Amsha of ik het hier mocht delen.

Veel leesplezier! 😀


Normale dag in het leven van (ongediagnosticeerde) Amsha die thuis werkt in Coronatijd..

7:00 de wekker van mijn vriend gaat. Ik ben best fit. Nog even liggen en dan ga ik er ook uit, om gezellig samen te ontbijten. ‘Okay, Ams, dit gaat goed komen. Je hebt de hele dag om met scriptie bezig te gaan. Ik ben niet moe, ik ga vandaag eindelijk dat research plan afmaken. Lets go!’ Denk ik hardop in mezelf, zoals ik elke ochtend doe. Ik trek een joggingbroek aan en een trui die ik al vier dagen aan heb maar boeie, ik ga me toch straks weer omkleden. Draai dit straks gelijk mee in de was. Komt goed.

7:20 samen ontbijten, even kletsen en de plannen doornemen.

8:00 vriend gaat naar werk. Okay, even de tafel afruimen. (Zet alles van de keukentafel naar het aanrecht) Naja, kan straks ook wel afwassen als ik even pauze neem.

Laptop open, en nu?

8:10 – loopt naar woonkamer en klapt laptop open na paar dagen niks doen. Okay, even denken. Waar gaat het ook alweer over. (Leest twee alinea’s die eerder geschreven waren en nu al niet meer begrijp wat ik ermee bedoelde want super warrig geschreven). Nou dat weet ik niet hoor. Dit moet herschreven. Even nadenken. Zit op bank na te denken en zie ineens dat mn nagels lang worden. Nagelriemen terug duwen.

ADHD ervaringsverhaal beschrijving dag Amsha

Tafeltje schoonmaken, rommelige knot, pluizig haar…

9:00 inmiddels – Zucht… Okay, even concentreren. Ik kan dit. Gewoon typen. Heh bah, tafeltje waar de laptop op staat is echt heel vies. Loopt naar keuken voor glassex en doekje. Hmmm, lust ook nog wel een kop thee. Zet waterkoker aan en pakt een beker. Eerst even nodig plassen. Handen wassen. Zie in spiegel de rommelige knot op het hoofd omdat ik gister te lui was om na het douchen mijn haar te drogen en met nat haar in een knotje gefrommeld ben gaan slapen. Okay, dat moet even geborsteld. Haar borstelen. Haar in vlecht. Okay, vet balen van mezelf dat ik gister niet even 2 minuten haar heb gedroogd want nu is het pluizig en beschadigd (boos op mezelf).

Tanden poetsen, stoken, hoe zit het met mijn verzekering?

Heb ik eigenlijk al mijn tanden gepoetst? Ik weet het niet meer. Dan nog maar een keer mijn tanden poetsen. Gaat op wc-deksel zitten tandenpoetsen voor minstens vijf minuten, want ik heb totaal geen tijdsbesef. Tanden stoken. Hmm, het ziet er een beetje ontstoken uit. Wanneer ben ik eigenlijk voor het laatst naar de mondhygiënist geweest? Wel weer duur. Even inloggen op de zorgverzekering hoeveel ik nog heb in de tandarts verzekering. Oei…. en ik moet ook nog een kroon laten plaatsen dit jaar. Even parkeren dan maar. (Het ‘dan maar parkeren’ is de grootste leugen tegen mezelf ooit; dit blijft nu voor de rest in de dag door mijn hoofd spoken, duhhhh trap er niet weer in Amsha….)

Even op WhatsApp tussendoor…

9:30 – Okay, lang genoeg getreuzeld, nu aan het werk! Loopt naar woonkamer. Pakt telefoon. Even whatsapp bekijken. Vriendinnetjes! Leuk! Lees lees lees. Voicememo van 6 minuten luisteren. Voicememo van 8 minuten terug sturen. Groepsapps met memes. Haha grappig, even een meme doorsturen naar iemand die niet in die app zit. Hoe laat is het eigenlijk?

adhd afgeleid telefoon whatsapp

Glassex, thee, wat eten we vandaag?

10:00??!!! Kut!!! Pakt laptop van tafel. Oh ja, gadver vies… Glassex. Loopt terug naar keuken. Pakt glassex en doekje, ziet dat sponsjes bijna op zijn. Die moeten even op de boodschappenlijst. En natuurlijk de waterkoker opnieuw aan, zucht. Loopt naar woonkamer en maakt tafel schoon. Wat waren dit eigenlijk voor vlekken? Volgens mij nog van die rode curry van 3 dagen geleden. Oei. Maakt niet uit. Wat zullen we vandaag eigenlijk eten? Opent pinterest voor ideeën. Scroll scroll scroll. Niks lekkers.

Weer even afgeleid door WhatsApp

Opent whatsapp. Ahhh vriendinnetjes hebben gereageerd. Even voicememo van 4 minuten luisteren. Oh drama. Even reageren. Ik typ wel, dat is sneller (haha wie hou ik voor de gek). Oh, oma heeft ook geappt. Iets over toen ze boodschappen ging doen. Daar kan ik later wel op reageren. Ik zet het wel op ongelezen. (Inmiddels 14 ‘ongelezen’ wel geopende whatsapp gesprekken). Googled: ontstoken tandvlees wat kun je doen? Scroll scroll scroll. Heb ik trouwens nog wel geld???? Opent Rabobank. Oh ja zat nog, ja heb ook eigenlijk niks gekocht. Is ook zo. Geen stress. Hoe laat is het?

Is het al zo laat? Oke, wat moet ik nou eigenlijk doen?

10:45???? NEEE OMG!!! STUDEREN NU!! (Intense haat aan mezelf) Laptop open. Wat is eigenlijk mijn doel van vandaag. Andrina (van het Scriptielokaal) zou zeggen: mootjes hakken!!!! Okay, even denken. Ik maak wel even een mindmap op papier. Schrijft op: tandarts bellen afspraak. Scriptie taakjes. Stofzuigen slaapkamer. Wanneer heb ik weer rijles? Opent agenda op laptop. Oh ja donderdag. Top. Even denken. Scriptie taakjes: 1) scope afmaken!!! 2) Lees in boek over scope 3) maak voicememo naar mezelf over scope 4) uittypen scope 5) eigenlijk wil ik ook alvast een start maken met theoretisch kader. 6) vragen mailen naar scriptie begeleider 7) respondenten groep uitleggen 8 ) moet ik al interview uitnodigen sturen? Of liever even wachten tot ik het zeker weet. 9)… oh jee dit is niet de bedoeling. Dit is alweer veel te veel. Begin maar gewoon bij de scope… (Ehhh, had iemand het hier over prioriteiten stellen? Maar wat als ALLES belangrijk is dan?? Help!!)

adhd ervaringsverhaal dag scriptie thuiswerken corona

Oh ja, thee… en boodschappenlijstje

11:00 – The scope of the research is…. due to limited time available this reseach will only focus on…. ehhh… Had ik al thee? Loopt weer naar de keuken om opnieuw de waterkoker aan te zetten. Deze keer blijf ik er wel bij staan tot het klaar is. Oh ja boodschappenlijstje. Loopt naar woonkamer, pakt telefoon, loopt terug naar waterkoker. Opent boodschappenlijst en voegt sponsjes toe. Thee is klaar. Ein-de-lijk…

Rust, maar niet creatief… HELP

11:10 – Hè hè, rust. Nou ben even niet creatief. Ik zoek wel even voorbeelden van andere verslagen. Scroll scroll scroll, niks nuttigs gevonden. (Heb eigenlijk ook niet gekeken in 6 geopende verslagen in 5 minuten tijd, stress)

11:15 Maak wel eerst de titels en de lay-out. Is dat maar vast gedaan.

Honger, wat eten we vanavond?

11:45 – Heb eigenlijk wel honger. Kan wel vroeg gaan lunchen, heb ik daarna lekker de hele middag om te focussen. Loopt naar keuken. Koelkast open. Hmm misschien vanavond spaghetti rode saus? Even vriend vragen of ie daar ook zin in heeft. Ik maak voor nu twee roereitjes en een boterham met kaas die ik smelt in de magnetron (heel klef heel vies, geen aanrader maar mijn guilty pleasure).

Video over ADHD bij volwassenen. Dit heb ik sowieso!

Als ik lunch mag ik even op YouTube. Hey! Dumpert reten. Leu-heuk!! Broodje en ei allang op. Oeh video over ADHD bij volwassenen. Mag ook nog wel even, dan ga ik straks écht goed bezig. Terwijl de video afspeelt lees ik de comments. 10 minuten van de video gezien. Okay, ik heb sowieso ADHD, ik kijk de rest later wel. Stuurt link door naar vriend. Lieverd!!! Interessant!!! Kijk ook even!! Kus!!!

Oh ja, scriptie.. Zal ik mijn afspraak maar afzeggen?

12:30 – Okay, lets go!! Ik heb echt nog niks! Wanneer heb ik die meeting met mn opdrachtgever. Wat zal zij teleurgesteld zijn dat ik nog niks verder ben dan vorige week! Zal ik het afzeggen? Wat zou ik voor realistische smoes kunnen bedenken deze keer. Hmmm… Nee ik ga het gewoon maken. Okay, scope. Misschien moet ik wat frisse lucht hebben en het wandelen zal het creatieve proces stimuleren. Doet schoenen aan en jas.

Afgeleid door WhatsApp…

Opent whatsapp, omg nog meer apps. Even snel openen om te kijken of het belangrijk is. Gaat met jas aan terug op de bank zitten. Nee niet belangrijk. Kan weer op ongelezen. Jemig, 18 onbeantwoorde berichten. Van wie in godsnaam? Scrollt helemaal naar beneden om te kijken wie allemaal. (Super super super schuldgevoel) Naja, fack it.. Eerst even klein rondje wandelen.

dag in het leven van ADHD ervaring

Wandelen, moet ik vaker doen!!

13:00 – Ah, wandelen. Dit zou ik veel vaker moeten doen. Heerlijk! Die herfstkleuren! Ik loop wel een klein stukje langs de gracht en dan binnendoor langs die ene AH die het minst kut is. Ik wil eigenlijk naar de Lidl want dat is goedkoper. Nee geen tijd voor, Amsha!! Genoeg getreuzeld!! (Let op, dit is onzin: lidl is 6 minuten fietsen van mijn huis. Dit rondje wandelen minstens 30 minuten als ik flink doorloop).

Allemaal tabbladen open, én nog even WhatsAppen tussendoor…

14:00 – niet doorgelopen natuurlijk…. nu pas thuis. Okay, even glas water en dan nu gewoon meters maken. Het kan nog prima. Nog 3 uurtjes. Dat kan makkelijk. Opent laptop. Oh ja scope… ja laat dit maar, ik ga wel eerst het volgende stukje doen. Opent Google over Duurzame Inzetbaarheid. Interessante artikelen. Wow! Leuk onderwerp heb ik eigenlijk. Meer tabbladen open. Opslaan in Trello. Wow wat staat er veel in mn Trello. Dat wil ik dit weekend even organiseren. Pffff, ben echt moe. Pakt telefoon. Zal wel even snel wat appjes beantwoorden. (Haha ‘snel’… tuuuurlijk..)

Frustratie, dit wordt helemaal niks…

15:30 – VERDOMME!! Hoe kan ik nou zo lang hebben getreuzeld. Dit wordt helemaal niks. Even beste vriendin voice memo sturen wat voor een verschrikkelijke dag dit was. Oeps 20 minuten voice memo. Ik stuur er wel achteraan dat ze het niet hoeft te luisteren als ze wat beters te doen heeft.

Nog meer frustratie. Even eten…

15:50 – Waardeloos, echt waardeloos. Ik zeg de afspraak wel af. Dit kan echt niet. Hoe moet ik dit gaan doen? Ik moet wat eten. (Als ik paniek heb wil ik me misselijk eten). Alle keukenkastjes open. Heel veel keuze maar mag het allemaal niet pakken van mezelf (straf voor al dat getreuzel van vandaag). Maak opnieuw een boterham met kaas uit de magnetron. Misschien moet ik aan de keukentafel gaan zitten om even van werkplek te wisselen.

Toch ff trots op mezelf

16:00 – Met laptop aan keukentafel én een nieuwe kop thee die in één keer gelukt is. Trots op mezelf. Ik schrijf er twee alinea’s bij. Dan staat er tenminste iets. Ik kijk later wel of het logisch is wat er staat. Okay, yes dit werkt! Ik zit er lekker in, even doorbeuken nu. Pfff wel warm hier. Loopt naar woonkamer en draait thermostaat lager. Loopt terug naar keuken, keukenraam even wijd open. Oh jee!! Deze plantjes zitten onder luis. Pakt plant naar de gootsteen om af te spoelen. Geeft ook direct even alle andere planten in huis water.

Is de dag alweer voorbij?

17:15 – De telefoon gaat. Ik sta nog steeds mijn planten te bekijken. Vriend belt dat hij onderweg is van werk. Over drie kwartier ongeveer is hij thuis. Jaa, wat gaat zo’n dag snel he?? Niet normaal. Spaghetti met rode saus en courgette. Ja alweer courgette! Goed dan begin ik vast met koken! Nee hoeft niet samen hoor schat, vind ik wel even lekker om te doen na zo’n hele dag studie. Is goed tot straks!! Wat een gelul… naja toch hopeloze dag. Ik hou heel erg van koken dus dan ga ik dat maar gewoon doen.

ADHD ervaringsverhaal koken dag in het leven

Tijdens het koken…

Podcast van Gwen van Poorten aan tijdens het koken. Jammer dat ik de meditatie challenge niet heb meegedaan. Hoe heette eigenlijk die meditatie app waar die vriend van me het over had. Oh kut, is er nog wel gehakt? (Interne heftige paniek) Kijkt in vriezer, ligt gewoon gehakt. Pfffffffffffffff. Terwijl het gehakt in de magnetron zit app ik die vriend over die meditatie app. Nog steeds 6 onbeantwoorde gesprekken. Ja naja boeie, kan het vandaag even niet meer aan. Kut, de afwas van vanochtend staat er ook nog. Hup hup hup, in 2 minuten klaar. Goed zo, Ams!! Lekker koken nu! Ontspannen. Hoofd leeg.

Even gezellig samen de kast sorteren/organiseren

18:00 – Vriend thuis. Gezellig samen eten en afwassen. Of ik wil helpen de kleding kast sorteren. Ja tuurlijk, super fijn! Ik hou van sorteren en opruimen! Alles beter dan nu nog weer met scriptie bezig. (Super geconcentreerd en geordend alle kleding sorteren en opvouwen, super satisfied, kan ik hier niet gewoon mijn werk van maken?? Is hier misschien een studie voor? Interieur ontwerper of zo? Coach? Hmmmm…. straks even googlen)

Een monster onder mijn bed. Oh wacht, is het volle maan?

20:30 – Op de bank. Ik kijk naar mn laptop wat inmiddels een soort van monster onder mn bed is geworden. Durf het nu niet meer aan te raken. Geeft niks. Morgen weer een dag. Ik heb nu alvast een planning gemaakt voor morgen, dan moet ik het zo maar zien. Nu even lekker relaxen. De maan zal wel niet goed staan. Googled: actuele maanstand. Ja zie je wel!!! Volle maan, ik wist het!! Daardoor was ik zo onrustig vandaag (uhuu, tuurlijk Amsha. Als jij daarin wilt geloven, prima.)

KNUFFELEN en naar bed!

Even knuffelen want dat heb ik echt nodig na zo’n stressvolle dag. Moet eigenlijk nog fysio oefeningen doen. Pffff laat dat maar zitten. Dat doe ik morgen wel. Poe poe, dat was me het dagje wel.

Even lekker nog op insta en Facebook en om 22:00 klaarmaken voor bed. Blij dat ik lekker lig. En ach, nadenken is het belangrijkste voor onderzoek doen. Typen komt later wel, dat kan heel snel (maak ik mezelf wijs).

Schermen van telefoon omgedraaid zodat de kamer niet verlicht wordt als er een berichtje binnenkomst. Raam dicht zodat ik de buren niet per ongeluk hoor. Kussens op de juiste plek. Lepeltje lepeltje.

Yes, de dag weer overleeft. Goed gedaan. (Valt in 2 minuten in slaap) Zzzzz…

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven