ADD & identiteit; het is maar een label

ADD label

Als iemand aan jou vraagt wie jij bent – als je je ergens voor moet stellen, benoem jij dan dat je ADD hebt? Is ADD een deel van jouw identiteit? Of schaam je je er misschien voor? Weten jouw vrienden, collega's en familieleden dat je ADD hebt? Hoe je er ook mee omgaat, ADD (of ADHD, of HSP) is maar een label, of een stempel. Omdat je niet aan de norm voldoet, of ‘normaal bent' (wat wil zeggen: je functioneert niet zo goed binnen de samenleving), heb je dit label gekregen. Is dit vervelend? Hoe je ermee omgaat, is bepalend. Een label kan namelijk ook best handig zijn.

Handig hoor, zo'n ADD stempel

Hoewel sommige mensen last lijken te hebben van een label zoals ADD – ze schamen zich bijvoorbeeld of voelen zich beperkt -, is een label hebben best handig. Wanneer je bijvoorbeeld hulp nodig hebt, of wanneer je op zoek bent naar informatie over bepaalde dingen waar jij tegenaan loopt, is het label er om jou op weg te helpen naar de juiste informatie, instanties en personen. Het ADD-label kan ervoor zorgen dat jouw therapie vergoed wordt, dat je uitstel krijgt tijdens je studie en dat je de informatie die je zoekt snel en makkelijk kunt vinden.

I loved the label!

Toen ik het label kreeg (ik was 26 jaar) kwam ik in behandeling bij PsyQ ADHD voor Volwassenen. Dit was FANTASTISCH! Ik genoot vooral van de groepssessies met ‘lotgenoten'. Wat hebben we gelachen! (en ook gehuild trouwens…). Ik vond het label prima, want het zorgde voor herkenning en begrip. Het zorgde ervoor dat ik in een warm bad belandde met mensen die mij begrepen en/of herkenden in hun klachten.

Ook heb ik heel veel boeken en blogs gelezen over ADD, en dit zorgde ervoor dat veel dingen op zijn plek vielen. De tranen rolden over mijn wangen toen ik las dat ik niet de enige was die zich soms anders voelde, en dat mijn brein net iets anders werkt waardoor bepaalde dingen lastiger voor mij zijn, zoals concentreren, studies afmaken, niets kwijtraken en op tijd komen.

Het voelde als een waterval van herkenning, al die boeken en informatie over ADD. HEERLIJK vond ik het. “Eindelijk ‘iemand' die me begrijpt“, dacht ik.

add herkenbaarheid groeps therapie

Gebruik je ADD label

Je kunt je ADD label zien als een beperking, of er gewoon goed gebruik van maken. Gebruik het ADD-label om over jezelf en je plek op deze wereld te leren! Gebruik het ook om hulp te krijgen en om gelijkgestemde mensen (zoals in de Wandering Minds Community) en informatie te vinden.

Vergeet daarbij ook niet te kijken naar alle kwaliteiten die mensen met het ADD label mogelijk hebben. Kijk niet alleen naar wat mogelijke kwaliteiten zijn, maar FOCUS je erop!

add adhd creativiteit positieve eigenschap
Mensen met ADD of ADHD hebben vaak de beste ideeën

Jezelf identificeren met zo'n ADD label

Ik ben eigenlijk altijd blij geweest met de stempel ADD, want het biedt handvatten. Maar hoe handig zo'n label ook is, het is niet zo handig als je jezelf gaat identificeren met het label.

Vergeet in het proces van leren, groeien en ontwikkelen dus niet dat een label maar een label is. Behandel jezelf nooit als iemand met een stoornis.

Jij hebt geen stoornis, maar een uniek brein, die minder goed functioneert binnen de normen van de samenleving. Dit betekent niet dat er iets mis is met jou.

Ik ademde ADD

Omdat alles wat ik las en hoorde zo herkenbaar was, ging ik me al snel na de diagnose identificeren met het label. Bij alles wat er wel of niet gebeurde in mijn leven dacht ik ‘ja logisch, ik heb ADD'. In mijn hoofd gebruikte ik het soms als excuus, maar het zorgde vaak ook voor belemmerende gedachten, zoals ‘dat kan ik toch niet, want ik heb ADD'.

Wat ik even vergat in het begin, is dat ik ook gewoon ik ben. Een uniek persoon zoals iedereen dat is, met kwaliteiten, talenten en uitdagingen.

Wat ik ook vergat, is dat het leven gaat over leren en groeien. Je kunt je (grotendeels) losmaken van je label, bijvoorbeeld door gezonder te eten, supplementen te gebruiken, te mediteren, te sporten, yoga te doen en je brein te trainen op allerlei manieren. Ook kun je je levensstijl aanpassen. Ik ben bijvoorbeeld rustiger gaan wonen, plan minder afspraken in, ik ben voor mezelf begonnen (zodat ik zelf die zeurende baas ben) en neem regelmatig even een break.

Het heeft wat tijd gekost om me los te maken van het label, maar inmiddels zie ik mezelf niet meer als iemand met een beperking.

leven met add label
Mijn life goals: groeien, van mezelf houden, verbinden en GENIETEN

ADD biedt uitdagingen, met of zonder label

Label of geen label, ADD biedt uitdagingen. Het krijgen van de stempel ADD is soms noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer je hulp wilt of informatie zoekt. Je hoeft je niet te schamen voor de stempel die je hebt gekregen. Deze stempel beschrijft alleen maar waar je moeite mee hebt en waar jouw uitdagingen liggen. Het beschrijft niet wie je bent.

Jij bent niet je ADD-label

Jij bent niet je ADD.

Jouw brein is uniek en misschien een beetje anders dan gemiddeld, en daarom heb je een stempel gekregen.

Jij bent een uniek persoon, met kwaliteiten en uitdagingen, zoals iedereen.

Je kunt het label ADD gebruiken om je leven beter en gezonder in te richten. Ook kun je het gebruiken om meer liefde en begrip voor jezelf te krijgen.

Ik zeg het nog een keer:

Jij BENT NIET je label.

Jij bent jij.

Een mooi, uniek, bijzonder mens.

Deel jouw verhaal

Aan het begin van dit artikel stelde ik een aantal vragen.

Als iemand aan jou vraagt wie jij bent – als je je ergens voor moet stellen, benoem jij dan dat je ADD hebt? Is het een deel van jouw identiteit? Of schaam je je er misschien voor? Weten jouw vrienden, collega's en familieleden dat je ADD hebt?

Ik ben heel benieuwd naar jou, en als je het met mij en de andere lezers durft te delen mag je reageren onder dit bericht. 🙂

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven