ADD en de feestdagen, hoe overleef je december met ADD?

ADD ADHD december druk

December is voor veel mensen met ADD een (te) drukke maand. Waar anderen genieten van sinterklaas, kerst en oud & nieuw, raken veel ADD'ers overweldigd door alle drukte. Zelf vond ik december HYSTERISCH. Inmiddels geniet ik ervan, door bewuste keuzes te maken. Hoe overleef je december met ADD? In dit artikel vind je 5 tips om als ADD'er toch te genieten van de gezellige wintermaand.

December… gezellig of overweldigend?

Zelf heb ik altijd een haat-liefde verhouding gehad met december. Ik houd van kerstbomen, lichtjes, warme dranken, kerstmuziek (met mate) en kaarsen in huis maar ik heb een hekel aan sociale verplichtingen, de consumptiemaatschappij en het gevoel dat dingen leuk moeten zijn.

Ben ik de enige die de feestdagen maar hysterisch vindt? We eten teveel. We kopen spullen die we niet nodig hebben. Best gezellig hoor, kerstmarkten en een boom in huis. Maar ik zou de kerst best over kunnen slaan.
Jij?
#durftevragen #kerst #December
– Tweet @LeukLevenMetADD

ADD ADHD kerst drukte

Op Twitter ontving ik op een tweet over kerst, december & ADD reacties van verschillende mensen die zeiden dat december te druk en overweldigend is. De meeste Twitterende ADD'ers zijn blij als het weer januari is.

Ik ben altijd blij als het weer januari is. “PRIKKELS!!” – Twitteraar @LeukLevenMetADD

Ik vind deze periode helemaal niks….Voel me er erg ongemakkelijk door. Atijd al gehad. Gelukkig werk ik gewoon met kerst! Sterkte! – Twitteraar @LeukLevenMetADD

Een andere Twitteraar gaf meteen goede tips voor mensen met ADD/ADHD kinderen:

Wij vieren alles zo rustig mogelijk. Geen extra’s naast alle feestvreugde. Alles vooraf helder en duidelijk en routines. Met veel AD(H)D’ers in huis is dat prima. Gelukkig eindelijk ook scholen voor de kids die dat ik ook zo aanpakken. – Twitteraar

Kerst over slaan nooit, beter plannen en organiseren helpt – Twitteraar

5 tips voor een fijne kerst en oud & nieuw met ADD

Hoe geniet je als ADD'er – of als ouder met kind(eren) met ADD – toch van de drukke decembermaand? De tips in dit artikel gaan jou hierbij helpen. Heb je zelf een tip? Deel het met mij en de lezers onder dit artikel.

geniet van kerst met ADD

Tip 1 | Wees je bewust van wat jij wel en niet belangrijk vindt en wat je wel/niet wilt vieren

Kerst, sinterklaas en oud & nieuw zijn tradities en het feit dat de meeste mensen in Nederland deze dagen vieren, en belangrijker; hoe we het vieren, is cultureel bepaald.

Maar wat is eigenlijk de betekenis van kerst? Kerst is van oorsprong een Christelijk feest, om de geboorte van Jezus te vieren. Kerst gaat ook over liefde, samenzijn, elkaar helpen, tevreden zijn, dankbaarheid en delen. In Nederland (en in veel Westerse landen) gaat kerst vaak om veel eten, alcohol drinken en cadeaus.

Kerst veel eten en drinken en cadeaus ADD

December kan overweldigend zijn voor volwassenen en kinderen met ADD. Bepaal daarom voor jezelf wat jij belangrijk vindt en hoe je sinterklaas, kerst en oud & nieuw wil vieren. Vrienden van mij doen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op kerst. Andere vrienden gaan samen eten. Dit doen zij omdat zij dat leuk vinden, niet omdat het moet. Vergeet moeten. Misschien wil jij deze feestdagen gewoon helemaal overslaan. Dat is natuurlijk helemaal prima.

Heb je een kind met ADD? Geef je kind de ruimte om zich terug te trekken en ‘niet mee te gaan in de gekte' als dit teveel is voor haar/hem. En vooral: laat je kind zichzelf zijn.

Zelf had ik jarenlang het gevoel dat december met alle feesten leuk moet zijn. In november beginnen mensen al te vragen ‘wat doe je met kerst en oud & nieuw?”.

Inmiddels plan ik helemaal niks. Mijn tante nodigde me uit voor eerste kerstdag. Daar ga ik naartoe, want samenzijn met familie vind ik fijn, belangrijk en gezellig.

En met oud & nieuw…? Ik zie het wel. Misschien ga ik naar een feestje van vrienden, maar misschien blijf ik net zoals vorig jaar wel gewoon thuis. Het is ten slotte gewoon een dag zoals iedere andere dag. Wat ik altijd doe op 1 januari is een lijst maken in mijn ‘dromen boekje' met de dingen die ik het komende jaar (en de jaren daarop) graag wil doen en bereiken. Dit doe ik omdat ik het belangrijk vind om sturing te geven aan mijn leven, en om er het maximale uit te halen. Hier ben ik mee begonnen in Nieuw Zeeland, op de dag dat bovenstaande foto is genomen.

Positieve kanten ADD
In 2016 deed ik een nieuwjaarsduik in Nieuw Zeeland. Dit was een beetje smokkelen, want het is daar zomer in december 😉

Tip 2 | Het hoeft niet perfect

Vroeger vond ik ook dat kerst ging om veel eten, familie en cadeautjes. Hoe meer eten, hoe meer familie en hoe meer cadeaus, hoe beter. Met kerst moet het huis er tiptop uitzien, er moet fantastisch eten op tafel komen en je kleedt je netjes en feestelijk.

Inmiddels, met de opkomst van social media, worden de perfect gedekte tafels, cadeaus onder de boom en perfecte nieuwe outfits massaal gedeeld.

“Waarom heb je zo weinig make-up op? Met kerst wil je toch niet zo'n blotebillengezicht?”, zei mijn oma jaren geleden. Ik zat in de pubertijd en voelde me al onzeker. Mezelf leuk aankleden en mooi maken heb ik altijd al lastig gevonden, want ik klom liever in bomen. Te laat komen is ook ‘not done' op kerst, en als echte ADD'er heb ik door de jaren heen veel mensen teleurgesteld. Te laat komen blijft toch een lastig ADD kenmerk.

Pas jaren later ontdekte ik dat kerst niet perfect hoeft te zijn. Ook dit is iets dat cultureel bepaald is, verzonnen, zo gegroeid.. het is maar hoe je het bekijkt.

Laat los dat alles perfect moet zijn, perfect bestaat namelijk. Je hoeft het niet allemaal goed te doen. Laat je niet in de war brengen door alle ‘perfecte' foto's op Instagram. Sommige instagrammers zijn langer bezig met het plaatsen van de perfecte foto dan met het daadwerkelijk genieten van samenzijn met familie en vrienden. Focus je op jezelf, de mensen om je heen en op wat jij belangrijk vindt.

Tip 3 | Plan, maar plan niet teveel

Plannen is een uitdaging voor mensen met ADD. Toch is plannen in december een goed idee. Dit voorkomt dat je teveel afspraken maakt, waardoor je overprikkeld raakt en niet meer geniet.

Plan je boodschappen, want de drukke supermarkt wil je op de dagen voor kerst echt vermijden. Doen jullie aan cadeaus met vrienden, familie of collega's? Koop je cadeaus op tijd, of bestel het op internet, want de winkels worden steeds drukker.

Wees duidelijk naar je ADD kind toe over geplande activiteiten en afspraken.

Maak niet teveel afspraken. Misschien vind je het leuk om kerstavond, eerste-, tweede- en misschien zelfs een derde en vierde kerstdag te vieren. Persoonlijk zou ik even aankijken hoe het allemaal loopt voordat je enthousiast overal ‘ja' op zegt.

kerst add supermarkt shoppen overweldigend

Tip 4 | ADD-proof kerstactiviteiten voor jong en oud

Hoe maak je de decembermaand toch gezellig en ontspannen voor jou en/of je kind(eren) met ADD? Door leuke activiteiten te plannen die niet te hysterisch en druk zijn, bijvoorbeeld in je eigen knusse huis met kaarsen, dekentjes en warme dranken. Een aantal geschikte activiteiten:

 • Een strand- of boswandeling gevolgd door een warme chocolademelk om op te warmen
 • Een kerstboom optuigen in de tuin
 • Iets lekkers bakken (zonder suiker;-))
 • Kerstfilms kijken
 • Spelletjes doen
 • Creatief bezig zijn: tekenen, schilderen, knutselen
 • Kerstliedjes zingen
 • (Voor)lezen
 • Cadeautjes maken (i.p.v. kopen)

Tip 5 | ADD kerstcadeaus

Heb je met de familie afgesproken dat jullie aan cadeaus doen? Koop en vraag dan cadeaus die ook écht waarde toevoegen aan je leven. Spullen die je niet gebruikt en/of niet mooi vind, is uiteindelijk alleen maar rommel. Rommel is voor niemand goed, maar vooral heel onprettig voor mensen met ADD. Rommel zorgt voor overprikkeling.

Misschien vind je een leuk cadeau voor jou en/of je kind tussen deze ADD must-haves.

ADD kerst cadeau

Hoe vier jij sinterklaas, kerst en oud & nieuw met ADD?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met de feestdagen zoals kerst en oud & nieuw. Geniet jij van de decembermaand? Misschien heb je goede tips voor mij en de lezers. Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat! 🙂

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

2 gedachten over “ADD en de feestdagen, hoe overleef je december met ADD?”

 1. De laatste jaren is Kerst en Nieuw voor mij niets bijzonder. Gewoon vieren in pyjama voor tv. Wij doen hier ook niet aan cadeaus, maar gaan liever gewoon eens tussendoor met elkaar uit eten om het gezellig samen zijn niet te verwaarlozen.

  1. JoseSchrijver

   Wat fijn Evelyne, dat scheelt een hoop drukte en gedoe!
   Ik denk dat ik volgend jaar gewoon naar het buitenland ga in december 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven